Specializáció ismertető

Képzési forma, tagozat: Specializáció (nem tanárképes), nappali tagozat

Képzési idő:

5 félév (minden év tavaszi félévében indul)

Azok számára, akik nem tudnak törökül, kötelező a Török nyelvi előkészítő kurzus felvétele, ami minden tanév őszi félévében kerül meghirdetésre. A Specializáció megkezdésének feltétele ennek az előkészítő kurzusnak sikeres teljesítése, vagy legalább alapszintű török nyelvtudás.

Felvételi követelmények:

Azok számára, akik jelentkeznek a Török nyelvi előkészítő kurzusra (Leíró nyelvtan és Török gyakorlati órák), nem feltétel az előzetes török nyelvtudás. A tavaszi félévben induló Specializációhoz azonban vagy alapszintű török nyelvtudás, vagy a nyelvi előkészítő teljesítése szükséges.

A képzés célja:

A törökországi török középfokon, illetve a kazak vagy burját nyelv alapfokon történő elsajátítása. Továbbá az altáji népek kultúrájával és történelmével, valamint a török és a mongol nyelvészet legfontosabb kutatásterületeivel való megismerkedés.

A specializációra jelentkező hallgatók továbbá válogathatnak az Altajisztikai Tanszék szabadon választható és kötelezően választható kurzusai közül is.

A kritériumi tárgyak teljesítése után a hallgatók jelentkezhetnek az Altajisztika (Turkológia) mesterképzésre is.

Azoknak ajánlott a specializáció felvétele, akik szeretnék elsajátítani a törökországi török nyelvet, érdeklődnek a keleti kultúrák iránt.

Főbb tárgyak:

– Török nyelv (Leíró nyelvtan – heti 1 óra; Török nyelvi gyakorlat – heti kétszer 1,5 óra)

– Második altáji nyelv (kazak vagy burját) (Leíró nyelvtan – heti 1 óra)

– Bevezetés az altajisztikába (turkológia, mongolisztika és tunguzisztika)

– Szabadon választható tárgyak